28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabının tarihi nedir ne işe yarar

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Buzdolabı; buhar sıkıştırma metoduyla hizmet veren, yiyeceklerin serin tutularak uzun zaman himaye edilmesini sağlayan soğutma makinesidir.

Dondurtmanın maksatı kapalı 1 mekanda, ortam sıcaklığının altında ısılar temin etmek ve bu düşük sıcaklığı sürekli olarak korumaktır. Fakat ısı sıcaktan donuğa otomatik olarak akarken, zıttına hareket kendiliğinden olmaz. iki düzen aralarındaki balansı bozabilmek için güç zaruridir. Bulunduğumuz çağda bu iş buzdolapları bakımından yerine getirilir. Derin dondurucular çalışma prensiplerine ve çalıştıkları ısı aralığına nazaran kategorize edilirler. Buzdolapları ise soğutucu mekanizmaların evlerde yararlanılan örneğidir.



Evde kullanılmak amacıyla 1913 senesinde Chicago'da meydana getirildi.Domelre marka bu derin dondurucu,elektrikle çalışıyordu.Tahta gövdesinin üzerinde kompresör cinsi 1 soğutucu vardı.Ev cinsi birinci derin dondurucu,1913 senesinde Use'nin Chicago şehrinde imal edildi.Gövdesi ahşaptan ifa edilen bu buzdolabının soğutucu cihazı,dolabın tavanına oturtulmuştu ve yaklaşık olarak yarısı kadardı.

1 cismin yada ortamın sıcaklığını onuda kuşatan hacim ısısının altına düşürmek ve orada korumak üzere sıcaklığın elde edilmesi usulüne "Soğutma" denir. .... En basit ve önceki soğutma şekli, donuk (soğuk) yörelerde doğanın var ettiği buzları muhafaza edip bunları sıcak yada sıcaklığı alınmak istenen alanlara koyarak donmanın (soğumanın) elde edilmesidir.Kışın çıkan kar ve buzu saklayarak sıcak mevsimlerde bunu dondurma için istifade edilme yönteminin Milattan önce bin yıllarında başvurulmakta olduğu bilinmektedir. Bu kullanımın, günümüzde bile memleketimizin bazı yörelerinde yürürlükte olan 1 dondurma tarzı var olduğu rastlanmaktadır. Diğer yandan, geçmiş mısırlılardan bu yana akşamları açık semayı görecek tarzda koyulan akarsuyun serinletebileceği anlaşılmaktadır. Bu serinletme şekli, akşam karanlığındaki ısının mutlak 0 (-273) derece ölçüsünde bulunmasından ve ışıma (radyasyon) yöntemi ile ısının semeya (gökyüzüne) taşınılmasından meydana çıkmaktadır.

Ticari gaye ile ilk çok büyük buz satımı, 1806 senesinde Frederic Tudor yoluyla} yapılmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk bir buz yığınını Preferred isimli kayığıyla Antil Adaları' na götürmüştür. Daha çok daha sonraları “Buz Kralı” adı ile bilinen Tudor, ilk serüveninden 3500 $ para kaybetmesine rağmen bu masrafın depolama olanaklarının yetersizliğinden oluştuğunu, aslında ise buz ticaretinde çok büyük kazançlar olduğunu görmüş ve buz buz işine devam ederek 1850 yıllarında yılda 150.000 ton'a ulaşan bir buz ticareti kapasitesi geliştirmiştir. 1864 de ise buz sattığı vatanlar (ülkeler) arasında Antiller, İran, Hindistan, Güney Amerika ülkeleri bulunuyor ve teknelerinin misafir olduğu limanlarının sayısı 53 'ü buluyordu. Doğanın lütfettiği buz ile dondurma tarzından 1800' lü senelerin bitimine kadar geniş ölçüde yararlanılmıştır.

Buz ile edinilen dondurma biçiminin, gerek süre ve gerekse ait olduğu alan yüzünden çoğu sefer kullanışlı ve ucuz bir dondurma temin edemeyeceği muhakkaktır. Buna karşılık olarak mekanik araç ve aletlerle soğutma sağlanması tercih edilir ki serinletme usülleri bilimi de bu ikincisi ile uğraşır. Mekanik soğutma ile ilgili bilinmekte olan birinci tescil 1790 senesinde İngiliz Thomas Harris ile John Very long' a aittir. 1834 yılında da Abd'li Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu 1 aletin patentini almıştır. Bu cihaz, 1 emme basma tulumbaya benzeyen. 1 tıp doktoru olan John Gorrie (1803-1855) ilk kere, ticari niyet ile işçi bir serinletme makinası ifa etmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olarak tarihe geçmiştir.

Uygulama sahasında birinci kere 1860 senesinde Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım süreçi sırasında birayı dondurtmak (soğutmak) gayesiyle mekanik serinletmeyi (soğutmayı) başarıyla yararlanmıştır. Sistemde buzdolabı akışkan olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür sıcaklığı ile çalışan ilk Absorbsiyonlu dondurma aygıtını geliştirmiştir. Mekanik dondurma aracılığıyla buz üretiminin ticari alana girmesi ise 1800' lü senelerin sonunda olmuştur.

Klima olaraktan en büyük ölçüde birinci uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk bir makine konularak gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak çalışan buz dolapları 1918 yılında Kelvinatör Corporation tarafından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 kabin satıldı. 1918-1920 yılları içinde toplam 200 kabin yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle işçi otomatik 1 buz dolabı da (Electrolux) 1927 senesinde amerika'da satışa çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder