28 Mayıs 2012 Pazartesi

İlk buzdolabı

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Derin dondurucu; buhar sıkıştırma usulüyle çalışan, besinlerin donuk tutularak yüksek zaman himaye edilmesini elde ettiren soğutma makinesidir.

Serinletmenin (soğutmanın) gayesi kapanmış 1 ortamda, etraf (çevre) ısısının aşağısında ısılar elde etmek ve bu düşük ısıyı daima olaraktan saklamaktır. Lakin ısı sıcaktan soğuğa kendiliğinden akarken, tersine hareket yalnız başına olmaz. İki sistem arasındaki balansı dağıtabilmek için güç zaruridir. Bulunduğumuz yılda bu maslahat derin dondurucular bakımından gerçekleştirilir. Derin dondurucular işleyiş kaidelerine ve çaba harcadıkları ısı aralığına göre kategorize edilirler. Derin dondurucular ise soğutucu mekanizmaların hanelerde menfaatlenilen cinsidir.



Evde istifade edilmek amacıyla 1913 senesinde Chicago'da ifa edildi.Domelre marka bu derin dondurucu,elektrikle işliyordu.Tahta gövdesinin üzerinde kompresör türü 1 soğutucu mevcuttu.Konut tipi birinci soğutucu,1913 senesinde Amerika devletinin Chicago kentinde üretildi.Gövdesi payandadan (tahtadan) imal edilen bu buzdolabının soğutucu aygıtı,dolabın tavanına yerleştirilmişti ve hemen hemen yarısı kadardı.

1 cisimin yada çevrenin sıcaklığını onu kapsayan hacim ısısının altına düşürmek ve orada korumak üzere sıcaklığın elde edilmesi sürecine "Soğutma" denmektedir. .... En basit ve eski soğutma tarzı, donuk (soğuk) yörelerde doğanın oluşturduğu buzları himaye edip bunları sıcak ya da ısısı alınmak arzulanan mekanlara yerleştirerek soğumanın temin edilmesidir.Kışın ortaya çıkan kar ve buzu muhafaza ederek sıcak vakitlerde bunu serinletme için istifade edilme metodunun M.Ö. 1000 yıllarında müracaat edilmekte olduğu bilinmektedir. Bu kullanımın, bugün dahi yurdumuzun bir takım civarlarında mevcut bir soğutma yöntemi olduğu rastlanmaktadır. Öteki yandan, geçmiş mısırlılardan beri geceleri açık semayı görecek şekilde yerleştirilen pınarın soğutulabileceği bilinmektedir. Bu dondurma şekli, akşam karanlığındaki ısının mutlak sıfır (-273) C düzeyinde bulunmasından ve radyasyon (ışıma) yöntemi ile sıcaklığın semeya (gökyüzüne) taşınılmasından açığa çıkmaktadır.

Ticari maksat ile birinci en büyük buz satımı, 1806 yılında Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk bir buz kitlesini Preferred isimli gemisiyle Antil Adaları' na taşımıştır. Daha çok daha sonraları “Buz Kralı” ismi ile bilinen Tudor, birinci serüveninden 3500 dolar para kaybetmesine karşın bu maliyetin depolama olanaklarının yetersizliğinden meydana geldiğini, aslında ise buz ticaretinde en büyük gelirler var olduğunu görmüş ve buz buz ticaretine devam ederek 1850 senelerinde senede 150.000 ton'a varan bir buz ticareti hacmi geliştirmiştir. 1864 de ise buz satımı yaptığı vatanlar (ülkeler) arasında Antiller, İran, Hindistan, Güney Usa devletleri yer alıyor ve gemilerinin misafir olduğu limanlarının sayısı 53 'ü buluyordu. Doğanın verdiği buz ile soğutma biçiminden 1800' lü senelerin bitimine kadar geniş çapta yararlanılmıştır.

Buz ile elde edilen dondurma biçiminin, gerek zaman ve gerekse ait olduğu alan bakımından çoğu kez elverişli ve ucuz bir soğutma temin edemeyeceği bellidir. Bunun yerine mekanik araç ve aygıtlarla dondurma temin edilmesi yeğlenirki (tercih edilir ki) serinletme usülleri bilimi de bu ikincisi ile ilgilenir. Mekanik soğutma ile ilgili bilinen birinci patent 1790 senesinde İngiliz Thomas Harris ile John Prolonged' a aittir. 1834 senesinde da Abd'li Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu 1 aletin tescilini edinmiştir. Bu cihaz, 1 emme basma tulumbaya benzer. 1 tıp doktoru olan John Gorrie (1803-1855) birinci defa, ticari niyet ile çalışan bir serinletme makinası yapmış (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olaraktan tarihe geçmiştir.

Uygulama alanında ilk kere 1860 senesinde Dr. James Harrison (Avusturalya) üretim aşaması sırasında birayı dondurtmak (soğutmak) gayesiyle mekanik serinletmeyi (soğutmayı) başarıyla faydalanmıştır. Sistemde buzdolabı akışkan olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür ısısı ile çalışmakta olan ilk Absorbsiyonlu serinletme aygıtını ilerletmiştir. Mekanik soğutma vasıtasıyla buz üretiminin ticari sahaya girmesi ise 1800' lü senelerin bitiminde olmuştur.

Klima olaraktan en büyük ölçüde ilk uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine yerleştirilerek gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak çalışmakta olan buz dolapları 1918 senesinde Kelvinatör Firm tarafından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 yüklük satıldı. 1918-1920 yılları içinde yekunen 200 yüklük yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışmakta olan otomatik bir buz dolabı da (Electrolux) 1927 yılında amerika'da satışa çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder