29 Mayıs 2012 Salı

Ütü ne gibi işlere yarar?

ütü fiyatları 


Ütü fiyatlarına Bakmak İçin Tıklayın

Kategoriler :
buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları
mutfak robotu fiyatları fritöz fiyatları led televizyon fiyatları saç şekillendirici tansiyon aleti fiyatları
bebek arabası netbook fiyatları çamaşır makinesi fiyatları navigasyon fiyatları mp3 çalar fiyatları
led tv fiyatları aspiratör fiyatları  notebook fiyatları laptop fiyatları
Ütü, bezlerin (kumaşların) kırışıklıklarını düzeltmek için sarf edilen alet.

Ütünün icadı 17.yüzyıl başlangıcına dek dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri dümdüz etmek için kızdırılmış ağır parçalar (taşlar) kullanılırken sonradan kulplu yassı demir plakalar ateşte kızdırılmaya başlandı. Bu yöntemle sıcaklığın uzun süre himaye edilememesi yüzünden demir levhaları oyarak iç kısımlarını kömür közüyle doldururlardı. Kor durumunda kömür yerleştirilerek ısıtılan bu ütüler ise oldukça ağır idi.


1888'de Abd'li Henry Seely ceryanlı ütüyü tasarladı. İki çubuk karbon içinde monte ettiği kablolu ceryan köprüsüyle demirin ısınmasını temin ediyordu.

1905'te birinci kez aşırı boyutta sıkıntısız ceryanlı ütü piyasaya sürüldü.

işleyiş ilkesi

Pamuklu bezler selüloz zerrelerden oluşurlar. Bu zerreler (moleküller) birbirlerine hidrojen ilişkileri (bağları) ile ilişkindirler ve bu bağlamlarda (bağlar da) kafi sıcaklık ve fazla az ölçüde su ile kırılabilirler. Su ile şişen liflerin kırılan molekül (parçacık) bağlamları (bağları), ütü bezin üstündeyken kusursuz bir biçimde yine birleşirler ve ütü kaldırıldığında dokumada olağan ve düz bir dış görünüş meydana getirirler.


Pamuklunun haricindeki dokumalarda yüksek-zincir parçacıklarının birbirlerine takılış tarzları farklı da da olsa ütülemenin etkisi özdeştir. Örneğin, yünlü kumaşlarda müşterek bağlar çaprazlama şekildedirler. Kimi kimyasalları değerlendirerek, bu bağları kırıp daha sonra ütü ile şekil vermek suretiyle, kumaş kalıcı olarak pilili demek ki dalgalı yahut büzgülü duruma getirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder